Jadłospis

JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK    30 września 2019 r.

śniadanie  –  kakao, kanapka – pieczywo mieszane  ( chleb pszenno  – żytni, żytni, razowy ze słonecznikiem, wieloziarnisty), masło, ser żółty, szynka ze wsi, warzywa: mix sałat, papryka,  napar owocowy,  żurawina suszona,   alergeny:   1, 7

obiad          –  zupa solferino z natką i koperkiem, pierś z indyka w jarzynach, ryż jaśminowy, mizeria z koperkiem, kompot ze śliwek, jabłek i daktyli, alergeny:  9

podwiecz.  –  bułeczka tyrolka  z  masłem, pastą z jaj, wędliny i szczypiorku, pomidor, herbata z cytryną, arbuz.                       alergeny:  1, 3, 7 

WTOREK   01 października 2019 r.

śniadanie  –  kasza kukurydziana na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, polędwica, sałata, rzodkiew biała, napar miętowy, jabłko, alergeny: 1, 7,

obiad          –  zupa grochowa z ziemniakami, natka i koperkiem, makaron z mąki durum, ser biały, polewa jogurtowo –          truskawkowa, sok  tłoczony jabłko/ marchewka, alergeny : 9, 1, 3, 7

podwiecz. –  bułeczka dyniowa z masłem, pasztet mięsny, ogórek kiszony, napar owocowy, winogrona.  alergeny:  1, 3, 7 

ŚRODA  02 października 2019 r.

śniadanie  –  kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło,  pasta z łososia i awokado, szynka złota z indyka, ogórek zielony, cykoria, herbata z cytryną, ananas suszony, alergeny: 1, 7,4

obiad         –  zupa krem z marchwi z pestkami dyni, pieczeń ze schabu, kasza kuskus, szpinak, rukola z pomidorkiem                    koktajlowym, napar imbirowy, alergeny :  1

podwiecz.  –  ryż zapiekany z jabłkiem prażonym, polewa jogurtowa, napar miodowo cytrynowy, alergeny: 7 

CZWARTEK  03 października 2019 r.

śniadanie  –  płatki jęczmienne na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, twarożek, szynka ECO,  rzodkiewka, pomidor, napar owocowy, jabłko, alergeny:  1, 7

obiad          –  zupa ogórkowa z ziemniakami, natka i koperkiem, spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym, sałata lodowa z sosem winegret, kompot z wiśni, jabłek i daktyli, alergeny:  1,9

podwiecz.  –  grahamka z masłem, dżemem ( 100 % owoców bez cukru), mleko, banan, alergeny:  1, 7 

PIĄTEK  04 października 2019 r.

śniadanie  –  kakao, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, jajko, schab pieczony, warzywa: szczypiorek, kiełki,  ogórek kiszony, herbata z cytryna, ananas świeży, alergeny: 1, 3, 7

obiad          –  zupa zacierkowa z natką i koperkiem, ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty,  sok tłoczony jabłko/mango, alergeny: 1, 3 , 9

podwiecz. –  kasza manna, mus  malinowy, chrupki kukurydziane, alergeny : 1, 7 

Do każdego posiłku podawana jest woda źródlana do picia dla chętnych dzieci. 

PONIEDZIAŁEK  7 października 2019 r.

śniadanie  –  kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo mieszane (chleb pszenno – żytni, żytni, razowy ze  słonecznikiem, wieloziarnisty), masło, ser mozarella z bazylią, szynka biała, pomidor koktajlowy,  rzodkiewka, napar owocowy, żurawina suszona, alergeny:  1, 7,

obiad          –  pomidorowa z ryżem, natką i koperkiem, udziec z kurczaka pieczony, ziemniaki, marchewka mini, mix sałat z sosem winegret, kompot ze śliwek, jabłek i daktyli, alergeny: 9

podwiecz.  –  paluch maślany, kisiel z truskawkami,  alergeny: 1, 3, 

WTOREK  8 października 2019 r.

śniadanie  –  płatki ryżowe na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, polędwica, sałata, pomidor, napar  miętowy, jabłko, alergeny :  1, 7

obiad         –  zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami, natka i koperkiem, pierogi z serem białym, polewa jogurtowa,  surówka z marchewki, jabłka i płatków migdałowych, sok tłoczony jabłko/gruszka, alergeny: 1,3,7,9

podwiecz. –  tyrolka z masłem, sałatka jarzynowa, herbata z cytryną, banan, alergeny: 1,3,7,9 

ŚRODA  9 października 2019 r.

śniadanie  –  kakao, pieczywo mieszane j.w., masło, kiełbaski z szynki, ser żółty, keczup, ogórek zielony, herbata z cytryną, jabłko,  alergeny: 1, 7

obiad         –  rosół z  makaronem, natką i koperkiem, befsztyk cielęcy, kasza kuskus, warzywa  gotowane (wega-mix), roszponka z pomidorem koktajlowym, napar imbirowy, alergeny :  1, 3, 9

podwiecz. –  ciasto drożdżowe ( wypiek własny) jogurt z  mango, alergeny: 1, 3 , 7 

CZWARTEK  10 października 2019 r.

śniadanie  –  płatki owsiane z morelą i żurawiną, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, pasta hummus, szynka złota z indyka, ogórek kiszony, cykoria, marchew, napar owocowy, alergeny: 1, 7

obiad         –  zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym, łazanki z  mięsem i kapustą, sałatka z pomidora, kompot z wiśni, jabłek i daktyli, alergeny:  1, 7, 9

podwiecz. –  bułeczka dyniowa z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku, gruszka.                      alergeny: 1, 7 

PIĄTEK   11 października  2019 r.

śniadanie  –  kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, jajko, szynka tradycyjna, szczypior, kiełki, roszponka, herbata z cytryną, ananas świeży, alergeny: 1, 7, 3,

obiad          –  zupa krupnik b.z  z natką i koperkiem,  ryba po grecku, ziemniaki, sałata z jogurtem, sok owocowy  tłoczony, alergeny:  1, 9, 7

podwiecz.  –  zapiekanki z szynką i serem, keczup, rzodkiewka, napar owocowy, winogrona, alergeny: 1, 7

Do każdego posiłku podawana jest woda źródlana do picia dla chętnych dzieci.

PONIEDZIAŁEK  14  października 2019 r.

śniadanie  –  płatki jęczmienne na mleku, kanapka – pieczywo mieszane ( chleb pszenno – żytni, żytni, razowy ze słonecznikiem, wieloziarnisty), masło, szynka ze wsi, pasta guacamole (awokado + przyprawy ziołowe) , cykoria, ogórek zielony, herbata z cytryną,  żurawina suszona,                                                                                                                        

obiad         –  ryżanka z natką i koperkiem, kurczak w curry, kasza bulgur, sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym  i sosem winegret , kompot z wiśni, jabłek i daktyli,

podwiecz.  –  tort, mandarynki, napar miodowo – cytrynowy.

WTOREK  15 października 2019 r.

śniadanie  –  kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, polędwica tradycyjna, roszponka pomidor, napar owocowy, marchewka,

obiad         –  zupa z ciecierzycy z natką i koperkiem, kluski leniwe z masełkiem, surówka z kapusty pekińskiej i  pomarańczy, sok owocowy tłoczony,

podwiecz.  –  bułeczka tyrolka z masłem, pastą z jaj, wędliny, sera topionego i szczypiorku, ogórek kiszony, herbata z cytryną, gruszka.

ŚRODA  16 października  2019 r.

śniadanie  – kasza kukurydziana na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, pasta z łososia pieczonego,                      szynka biała, ogórek zielony, cykoria, herbata z cytryną, jabłko,

obiad         –  zupa pieczarkowa z ziemniakami, natką i koperkiem, kolorowy kociołek z mięsem z indyka ( pierś z  indyka, cukinia, papryka, cebula, fasolka, pomidory), kasza  kuskus, mix sałat  z sosem  ziołowym, napar imbirowy,

podwiecz.  –  ryż gotowany, truskawki, jogurt, napar miodowo – cytrynowy.

CZWARTEK  17 października 2019 r.

śniadanie  –  kakao, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, twarożek, szynka ECO, rzodkiewka, pomidor, napar  miętowy, jabłko,

obiad          –  zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym, mięso duszone w sosie własnym, pyzy, surówka z pora,  marchewki, jabłka i pestek słonecznika, kompot ze śliwek, jabłka i daktyli,

podwiecz.  –  racuchy , napar owocowy, winogrona.

PIĄTEK  18 października 2019 r.

śniadanie  –  zacierki na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, jajko, schab pieczony, warzywa: szczypior,  kiełki, ogórek kiszony, herbata z cytryną, ananas świeży,

obiad         –  zupa solferino z natką i koperkiem, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, sok owocowy tłoczony,

podwiecz.  –  grahamka z masłem, ser żółty, pomidor, kawa zbożowa na mleku, pomarańcza.

Do każdego posiłku podawana jest do picia  woda źródlana do picia dla chętnych dzieci.

PONIEDZIAŁEK  21 października 2019 r.

śniadanie  –   kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo mieszane ( chleb pszenno – żytni, żytni, razowy ze  słonecznikiem, wieloziarnisty), masło, serek mozarella z  listkami bazylii, szynka ze wsi, pomidorek  koktajlowy, cykoria, żurawina suszona, herbata z cytryną,

obiad          –  zupa selerowa z makaronem, natką i koperkiem, antrykot z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki, kompot z wiśni, jabłek i daktyli,

podwiecz.  – chałka z masłem, jogurt z owocami. 

WTOREK    22 października 2019 r.

śniadanie  –  kasza kukurydziana na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, szynka ECO, rukola, rzodkiewka             marchewka, napar owocowy,

obiad         –  kapuśniak z natką i koperkiem, ryż, ser biały, jabłko duszone, polewa jogurtowa, sok owocowy tłoczony,

podwiecz. –  bułeczka tyrolka z masłem, pasztet mięsny, ogórek kiszony, herbata z cytryną, banan. 

ŚRODA  23 października 2019 r.

śniadanie  –  płatki owsiane z żurawiną i morelą, kanapka – pieczywo mieszane j.w., pasta hummus, schab pieczony, ogórek zielony, roszponka, napar miętowy, jabłko,

obiad          – zupa żurek z białą kiełbasą, ziemniakami, natką i koperkiem, pierogi z mięsem, surówka z kapusty kiszonej, napar imbirowy,

podwiecz.  –  bułeczka dyniowa z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku, banan. 

CZWARTEK   24 października 2019 r.

śniadanie  –  kakao, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, ser żółty, szynka drobiowa, cykoria, ogórek kiszony, napar owocowy, jabłko,

obiad         –  krupnik z kaszy kuskus   z natką i koperkiem, gołąbki  w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy, sałata z jogurtem, sok owocowy tłoczony,

podwiecz. –  bułeczka żytnia z masłem, dżemem ( 100 % owoców bez cukru), mleko, gruszki. 

PIĄTEK   25 października 2019 r.

śniadanie  –  kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, jajko, polędwica tradycyjna, kiełki, szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną, ananas świeży,

obiad         –  zupa krem z brokuł z groszkiem ptysiowym, łosoś pieczony, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot ze śliwek, jabłek i daktyli,

podwiecz. –  naleśniki z serem, polewa owocowa, napar miodowo – cytrynowy.

Do każdego posiłku podawana jest do picia woda źródlana dla chętnych dzieci. 

PONIEDZIAŁEK     28  października 2019 r.

śniadanie  –  kakao, kanapka  -pieczywo mieszane  ( chleb pszenno  żytni, żytni, razowy ze słonecznikiem, wieloziarnisty ), masło, mozarella z listkami bazyli, szynka ze wsi, bukiet warzyw :  pomidor koktajlowy, rzodkiewka, herbata z cytryną, żurawina suszona,

obiad          –  zupa minestrone z pęczakiem, natką i koperkiem, pierś z indyka w jarzynach, ryż brązowy, surówka z kapusty pekińskiej, ogórka kiszonego, papryki, kukurydzy z oliwką z oliwek, kompot owocowy : ( jabłko,  wiśnia, daktyle ),

podwiecz.  –  kasza manna, mus malinowy, chrupki kukurydziane.

WTOREK  29 października  2019 r.

śniadanie  –  kasza kukurydziana na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, schab pieczony, warzywa :  cykoria, papryka,  napar owocowy, jabłko,

obiad         –  zupa fasolowa z ziemniakami, natką, koperkiem, makaron, ser  biały, truskawki, jogurt, sok  tłoczony jabłko/marchewka,

podwiecz. –  tyrolka z masłem, pasta z jaj, wędliny, sera topionego i szczypiorku, ogórek kiszony, herbata z cytryna, mandarynka,

ŚRODA   30 października  2019 r.

śniadanie  –  płatki owsiane z morelą i żurawiną, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, pasta z łososia i awokado, szynka z indyka, warzywa : kiełki, ogórek zielony, marchewka, herbata z cytryną,

obiad         –  zupa krem z cukinii z pestkami dyni, kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki na ciepło, mix sałat z sosem  ziołowym, napar imbirowy,

podwiecz. –  grahamka z masłem, ser żółty, pomidor, kawa zbożowa na mleku, banan.

CZWARTEK   31  października 2019 r.

śniadanie  –  zacierki na mleku, kanapka – pieczywo mieszane j.w., masło, jajko, polędwica tradycyjna, warzywa :  szczypior, rzodkiew biała, napar owocowy, jabłko,

obiad          –  zupa jarzynowa z makaronem ryżowym, natką i koperkiem, pulpet drobiowy, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, kompot : (jabłka, śliwki i daktyle ),

podwiecz.  –  ciasto drożdżowe, mus owocowy.