Jadłospis

 

JADŁOSPIS

CZWARTEK  02 maja 2019 r.

śniadanie  –  zacierki na mleku,  kanapka – pieczywo mieszane (chleb pszenno – żytni, żytni, wieloziarnisty, razowy ze    słonecznikiem), masło, twarożek, polędwica,  sałata, pomidor, herbata z cytryna, jabłko,

                       Alergeny: 1,7

obiad        –  krupnik z natką i koperkiem, ryba smażona, ziemniaki, surówka  z kiszonej kapusty, kompot wiśniowy z daktylami,

Alergeny: 1,3,4,9

podwiecz. – bułka z masłem, serem żółtym, rzodkiewka,  kawa zbożowa na mleku, żurawina suszona.

                     Alergeny:1,7

PONIEDZIAŁEK  06 maja 2019  r.

śniadanie  –  kasza kukurydziana na mleku, kanapka – pieczywo mieszane (j.w), masło, szynka biała, twarożek, ogórek kiszony, rzodkiewka, żurawina suszona, herbata z cytryną.

                      Alergeny: 1,7

obiad         –  zupa pomidorowa z ryżem, natką i koperkiem, udziec z kurczaka pieczony, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot z wiśni,

Alergeny: 9

podwiecz.  –  chałka z masłem, kisiel z truskawkami.

Alergeny : 1,7

WTOREK  07   maja  2019 r.

śniadanie  –  kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo mieszane (j.w), masło, schab pieczony, papryka, cykoria, napar owocowy, jabłko suszone,

                       Alergeny : 1,7

obiad         –  zupa fasolowa z  ziemniakami, natką i koperkiem, kluski leniwe z masłem i bułeczką, surówka z marchewki, jabłka i płatków migdałowych, sok owocowy tłoczony,

                      Alergeny: 1,3,7,9

podwiecz.  –  tyrolka  z masłem, pastą z warzyw pieczonych, pomidor, herbata z cytryną, banan.

Alergeny: 1,7,9

ŚRODA  08 maja  2019 r.

śniadanie  –  owsianka z morelą i żurawiną, kanapka – pieczywo mieszane (j.w), masło, pasta z łososia i awokado, szynka złota z indyka, roszponka , rzodkiew biała, herbata z cytryną, jabłko,

                      Alergeny: 1,4,7

obiad          –  zupa minestrone z pęczakiem, pieczeń ze schabu, kasza jęczmienna, mizeria z koperkiem, kompot owocowy,

Alergeny: 1,7,9

podwiecz.  –  bułeczka dyniowa z masłem, ser żółty, cykoria, kawa zbożowa na mleku,  gruszka,

Alergeny: 1,7

CZWARTEK  09 maja 2019 r.

śniadanie  –  kakao, kanapka – pieczywo mieszane (j.w), masło, twarożek, polędwica, pomidor, rzodkiewka, napar miętowy, jabłko,

                       Alergeny: 1,7

obiad         –  zupa ogórkowa z ziemniakami, natką i koperkiem,  spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym, sałata rzymska z oliwką i sosem ziołowym, sok owocowy tłoczony,

Alergeny: 1,9

podwiecz.  –  ryż gotowany,  polewa jogurtowo – truskawkowa, napar miodowo – cytrynowy,

Alergeny: 7

PIĄTEK  10 maja  2019 r.

śniadanie  –  płatki ryżowe na mleku, kanapka – pieczywo mieszane (j.w), masło, jajko, szynka ze wsi, szczypiorek, kiełki, papryka, ananas świeży, herbata z cytryną,

Alergeny: 1,3,7

obiad         –  zupa zacierkowa z natka i koperkiem, ryba smażona , ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy,

Alergeny: 1,3,4,7

podwiecz.  –  grahamka z masłem, dżem ( 100 % owoców bez cukru), mleko, winogrona.

                       Alergeny: 1,7

PONIEDZIAŁEK  13 maja 2019 r.

śniadanie  –  kakao, kanapka – pieczywo mieszane ( chleb pszenno – żytni, żytni, wieloziarnisty, razowy ze słonecznikiem ), masło, twarożek, szynka tradycyjna, rzodkiewka, cykoria, napar owocowy, jabłko,

Alergeny: 1, 7

obiad         –  zupa kalafiorowa z ziemniakami, natką i koperkiem, kurczak w curry, ryż, mix sałat z pomidorkiem koktajlowym i sosem winegret, kompot z porzeczki czarnej i jabłka z daktylami,

Alergeny: 9,

podwiecz. –  paluch maślany, jogurt z owocami.

Alergeny: 1,7

WTOREK  14 maja  2019 r.

śniadanie  –  płatki jęczmienne na mleku, kanapka – pieczywo mieszane  (j.w.), masło, szynka tostowa, sałata, ogórek zielony, napar miętowy, żurawina suszona,

Alergeny: 1, 7

obiad         –  zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, natka i koperkiem, pierogi z serem białym, polewa jogurtowa, sałatka owocowa, sok owocowy tłoczony,

Alergeny:  1, 7 , 9

podwiecz. –  bułeczka tyrolka z masłem, pasta z jaj, wędliny, sera topionego i szczypiorku, pomidor, herbata z cytryną, jabłko,

Alergeny: 1, 3, 7

ŚRODA  15 maja 2019 r.

śniadanie  –  kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo mieszane  (j.w.), masło, kiełbaski z szynki, ser żółty, keczup, rzodkiewka, herbata z cytryną, jabłko,

Alergeny: 1, 7

obiad         –  krem z zielonego groszku, kotlet mielony, ziemniaki, kapusta młoda zasmażana , ogórek z koperkiem, kompot z wiśni z daktylami,

Alergeny: 3,

podwiecz.  –  kasza manna, mus malinowy, chrupki kukurydziane.

Alergeny:  1

CZWARTEK  16 maja 2019 r.

śniadanie  –  płatki  orkiszowe  na mleku, kanapka – pieczywo mieszane (j.w.), masło, pasta hummus, szynka z indyka, ogórek kiszony, cykoria, napar owocowy, jabłko,

Alergeny: 1, 7

obiad         –  zupa botwinka z jajkiem , natką i koperkiem, mięso  duszone w sosie własnym ( szynka wieprzowa), kopytka ze szpinakiem, surówka z kapusty młodej z koperkiem, sok owocowy tłoczony,

Alergeny :  9, 3, 1

podwiecz. –  bułeczka dyniowa z twarożkiem wiosennym, kawa zbożowa na mleku, banan

Alergeny: 1, 7

PIĄTEK   17  maja  2019 r.

śniadanie  –  kakao, kanapka – pieczywo mieszane  (j.w.), masło, jajko, polędwica, szczypiorek, kiełki, pomidor, herbata z cytryną, ananas suszony,

Alergeny: 1, 3, 7

obiad         –  krupnik z kaszą kuskus, natką i koperkiem, łosoś pieczony, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot z malin z daktylami,

Alergeny: 7, 9, 4

podwiecz. – racuchy drożdżowe, napar owocowy, winogrona

Alergeny: 1, 3, 7

MIĘDZY POSIŁKAMI PODAWANE SĄ NAPOJE  :   woda, soki owocowe tłoczone, herbata z cytryną. 

PONIEDZIAŁEK  20 maja 209 r.

śniadanie  –  kasza kukurydziana na mleku, kanapka – pieczywo mieszane ( chleb pszenno – żytni, żytni, razowy ze słonecznikiem, wieloziarnisty), masło, twarożek, szynka tradycyjna, rzodkiewka, papryka, żurawina,

Alergeny: 1, 7,

obiad         –  zupa selerowa z makaronem, natką i koperkiem, antrykot z piersi kurczaka, ziemniaki, mizeria z koperkiem, kompot z wiśni z daktylami,

Alergeny: 1, 3, 9,

podwiecz.  –  grahamka z masłem, dżem ( 100 % owoców bez cukru), mleko, jabłko,

Alergeny: 1, 7

WTOREK  21 maja 2019 r.

śniadanie   –  kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo mieszane (j.w.), masło, szynka biała, pomidor, sałata, napar owocowy,  ananas suszony,

Alergeny: 1, 7

obiad          –  zupa z czerwonej ciecierzycy z  ziemniakami, natką i koperkiem, ryż, jabłko prażone, ser biały, sok  owocowy tłoczony,

Alergeny: 9, 7

podwiecz. – bułeczka tyrolka z masłem, pasztet mięsny ( wypiek własny), ogórek kiszony, keczup, gruszka, herbata.

Alergeny: 1, 7,3,

ŚRODA  22 maja 2019 r.

śniadanie  –  owsianka z morelą i  żurawiną, kanapka – pieczywo mieszane (j.w.), masło, pasta z łososia pieczonego, szynka z indyka, ogórek zielony, biała rzodkiew, jabłko, napar miętowy,

Alergeny:  1, 7, 4,

obiad        –  rosół z makaronem, natką i koperkiem, eskalopki z polędwiczki wp., ziemniaki, szpinak, sałata rzymska z pomidorami suszonymi, kompot z czarnej porzeczki, jabłka i daktyli,

Alergeny : 1, 3, 9,

podwiecz. – ciasto drożdżowe  (wypiek własny), jogurt z owocami.

Alergeny: 1, 7, 3

CZWARTEK  23 maja 2019 r.

śniadanie  – płatki jęczmienne na mleku, kanapka – pieczywo mieszane (j.w.), masło, pasta hummus, szynka ze wsi, cykoria, ogórek kiszony, herbata z cytryną, jabłko,

Alergeny: 1, 7

obiad         –  zupa krem z marchwi z pestkami dyni, łazanki z mięsem, kapustą, sałatka z pomidora, sok owocowy,

Alergeny:   1, 3,

podwiecz. –  bułeczka dyniowa z masłem, ser żółty, kawa zbożowa na mleku, rzodkiewka, winogrona.

Alergeny:    1, 7

PIĄTEK   24  maja  2019 r.

śniadanie   –  kakao, kanapka – pieczywo mieszane (j.w.), masło, jajko, polędwica tradycyjna, szczypiorek, kiełki, pomidor koktajlowy, ananas świeży, napar owocowy,

Alergeny: 1, 7, 3,

obiad          –  ryżanka z natką i koperkiem, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z młodej kapusty z koperkiem, kompot z malin z daktylami,

Alergeny:  7, 9, 4

podwiecz.  – naleśniki orkiszowe z serem białym, polewa owocowa, napar  miodowo- cytrynowy.

Alergeny:  1, 3, 7

MIĘDZY POSIŁKAMI PODAWANE SĄ NAPOJE : woda, soki, herbata.

 PONIEDZIAŁEK  27 maja 2019 r.

śniadanie  –  zacierki na mleku, kanapka – pieczywo mieszane ( chleb pszenno – żytni, żytni, razowy ze słonecznikiem,                  wieloziarnisty), masło, twarożek, szynka tostowa, rzodkiewka, papryka, napar miętowy, żurawina,

Alergeny:  1, 3, 7

obiad         –  zupa ziemniaczana z pomidorami, pulpet drobiowy w sosie koperkowym, kasza bulgur, mix sałat z sosem ziołowym, kompot z wiśni  z daktylami,

Alergeny: 3, 9, 1

podwiecz. –  grahamka z masłem, pasta z jaj, wędliny, sera topionego i szczypiorku, ogórek kiszony, herbata z cytryną, pomarańczą,

Alergeny: 1, 7 , 3

WTOREK  28 maja 2019 r.

śniadanie  –  kawa zbożowa na mleku, kanapka – pieczywo   mieszane (j.w.), masło, szynka ze wsi, sałata, ogórek małosolny, napar owocowy, jabłko,

Alergeny:  1, 7

obiad         –  zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami, natką i koperkiem, makaron, ser biały, polewa jogurtowo- owocowa, sok owocowy tłoczony,

Alergeny:  3, 9, 1, 7

podwiecz.  –  bułeczka tyrolka z masłem, sałatka jarzynowa, herbata z cytryną, banan.

Alergeny: 1, 7, 3, 9

ŚRODA   29  maja 2019 r.

śniadanie   –  płatki orkiszowe na mleku, kanapka – pieczywo mieszane (j.w.), masło, ser żółty, szynka z indyka, sałata, pomidor, herbata z cytryną, jabłko,

Alergeny: 1, 7

obiad          –  kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, natką, koperkiem, pyzy,  mięso od szynki wp. duszone w sosie własnym, surówka z ogórka małosolnego, kompot z czarnej porzeczki i jabłek z daktylami,

Alergeny:  1, 9,

podwiecz.  –  ryż gotowany,  polewa jogurtowo – truskawkowa, napar miodowo – cytrynowy.

Alergeny: 7

CZWARTEK  30 maja  2019 r.

śniadanie   –  kakao,  kanapka – pieczywo mieszane (j.w.), masło, pasta z łososia  wędzonego i awokado, schab pieczony, ogórek zielony, cykoria, napar miętowy, jabłko,

Alergeny: 1, 7, 4

obiad         –  zupa krem z brokuł z groszkiem ptysiowym, kolorowy kociołek ( mięso z indyka, warzywa – cukinia, cebula, pomidory, cebula, papryka), kasza kuskus, sałata lodowa z  sosem winegret, sok owocowy,

Alergeny: 1, 9,

podwiecz.  –  zapiekanki z szynką i serem żółtym, keczup, rzodkiewka, napar owocowy, winogrona,

Alergeny: 1, 7,

PIĄTEK  31   maja 2019 r.

śniadanie   –  płatki  ryżowe na mleku, kanapka – pieczywo mieszane (j.w.), masło, jajko, polędwica tradycyjna, szczypiorek, kiełki, pomidor, herbata z cytryną, ananas świeży,

Alergeny: 1, 7, 3,

obiad          –  zupa solferino, ryba smażona, ziemniaki, surówka z młodej kapusty z koperkiem,, kompot z malin z daktylami,

Alergeny: 3, 4, 9,

podwiecz.  –  chałka z masłem, kakao,  gruszka lub truskawki.

Alergeny:  1, 3, 7

MIĘDZY  POSIŁAKMI PODAWANE SĄ NAPOJE :    woda, soki, herbata.